Juniorsommerlejr 2011

Så blev endnu en kanosommerlejr gennemført. Denne gang med 27 deltagere i 9 kanoer, der skulle tilbagelægge den fulde strækning fra Tørring til Fladbro ved Randers.

Den første del af Gudenåen indtil Mossø, er den mest krævende del at sejle på, hvor der konstant skal navigeres udenom træer og man hele tiden skal styre kanoen rundt i de utallige sving. Overraskende nok skulle vi helt frem til andendagen, før vi havde turens eneste kæntring, hvilket som altid forårsages af, at nogle skal lege med deres kanoer. Heldigvis var al bagage forsvarligt indpakket, så kæntringens eneste offer blev et vådt tæppe – og nogle våde spejdere, der dog tog det med godt humør.

Efter den første vanskelige del af Gudenåen kommer de mange søer. Her er der ikke så meget at sejle ind i. Til gengæld skal der bruges nogle flere kræfter på at komme frem, da der ikke er nogen strøm der hjælper til. Nord for Silkeborg Sø bliver der igen åløb, som nu er meget bredt og med meget færre sving, og med masser af strøm der hjælper til med at få kanoen frem. På dette stykke af Gudenåen havde vi vores længste dag – 30 kilometer som blev tilbagelagt på overraskende kort tid. 7 timer fra afgang til ankomst inklusive to pauser og frokost undervejs – og vi kom næsten ikke engang til at svede 😉

I modsætning til de foregående kanoture havde vi denne gang fremragende vejr. Mandag og tirsdag faktisk lidt for godt, så vi om eftermiddagen måtte holde et ekstra langt hvil, så vi ikke blev alt for stegte i solen. Vores værste fjende på denne tur var faktisk pollen, da næsten alle mand de første dage kæmpede med røde øjne og snotnæser. Kun torsdag eftermiddag oplevede vi regn af betydning, men det ville da også næsten være en skam ikke at få den oplevelse med. Heldigvis gik vi en lun aften i møde, så alting alligevel tørrede op inden sengetid.

Selv på Tange Sø, som vi havde “pisket en stemning” op om, slap vi nådigt. Det blæste og smådryppede lidt, men intet i sammenligning med, hvordan Tange Sø ofte er. Ikke desto mindre var der rig lejlighed til at føle sig lillebitte ude på den store sø med gode bølger – en oplevelse man også får på silkeborgsøerne, når man skal passere gode efterdønningsbølger fra forbipasserende skibe (og hjuldampere).

Natten til torsdag oplevede vi et mindre skybrud, mens vi lå i bivuakken, men bortset fra juniorledere der (iført boxershorts og klipklappere) rendte rundt og forstærkede fortøjringerne i øsende regnvejr, var der næppe mange af de meget tungtsovende juniorspejdere, der opdagede noget.

Og der blev generelt sovet meget tungt på denne lejr, hvor der næsten alle dage var ro i bivuakken fra lidt før midnat og indtil klokken otte om morgenen. For selvom vores stræk var relativt korte og vejret med os, så skal der alligevel bruges nogle kræfter i en kano – og bruges ekstra mange kræfter de steder, hvor kanoerne skal tømmes og bæres over land. De fleste dage sejlede vi cirka 2 x 2,5 time kun afbrudt af frokost og et par mindre pauser, hvor det var muligt, så alle kunne få tanket op med mad og drikke. Ja, for ikke at glemme de store mængder af chokoladekiks, som der også gik til på denne tur. Og nu vi taler om mad, så kræver frisk luft og fysisk arbejde en del føde. 25 poser kogeposeris og 2 store gryder gryderet. Det var nemlig omtrent hvad menuen stod på de fleste aftener, når vi under primitive forhold skal bespise så mange med noget der også mætter ordentligt.

Undervejs overnattede vi hovedsageligt på nogle af de teltpladser, som er forbeholdt kanofarende på Gudenåen. To overnatninger foregik på teltpladser på campingpladser, hvor spejderne kunne nyde godt af de gode faciliteter med legepladser og tv-stue. Ikke mindst gav overnatningen på Bamsebo Camping anledning til begejstring grundet sin berømmelse fra Klovn-filmen. Alle steder overnattede vi i vores bemærkelsesværdige kanobivuak-design, som vi med succes har anvendt på de foregående kanoture. Denne gang oplevede vi dog flere gange, at bivuakken nærmest blev et tilløbsstykke for nabolaget og vi oplevede tilmed at rygtet om vores bivuak var løbet forud for vores ankomst til den næste plads. At vi kan bo 27 mand under en presenning til 150 kroner fra Jem&Fix er da også specielt.

Og “specielt” er nøgleordet for denne lejr, for det var den virkeligt. Godt humør hos alle mand hele ugen, ingen der kom til skade, ingen der blev syge og ingen der ville hjem. Kun masser af sjove oplevelser, sang i kanoer, vandplaskeri med pagajer, solskin, lejrbål og glade møgbeskidte eller småvåde spejdere. Sådan skal det være!

Vi var rigtigt glade for at opleve, hvor gode I var til at arbejde sammen i kanoerne – også på de tidspunkter, hvor I ikke skulle sidde i kano med dem I ville have valgt selv. Sommerlejr er en holdindsats, hvor alle må bidrage med det de er gode til, og det gjorde I rigtigt godt. Det var en stor fornøjelse at tilbringe en uge sammen med jer. Den sluttede faktisk alt for hurtigt.

Nu er det tid for sommerferie, og vi glæder os til at se jer alle sammen igen onsdag den 17. august kl. 18.30.

God sommerferie til jer alle!

Kærlig hilsen

Juniorlederne

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar