Juniorcykeltur maj 2021

Hvordan er juniorspejdernes ”cykelben” efter en lang vinter med corona nedlukning?

Det var en flok spændte juniorledere der gik weekenden den 29. – 30. maj 2021 i møde. Spændte da det til dels var juniorspejdernes cykelform der skulle efterprøves, og til dels skulle det undersøges om de havde glemt alt om hvordan man begår sig på spejderture. Det blev gjort på cykeltur med overnatning

Turen var en forsmag/teaser på juniorspejdernes sommerlejr, som i 2021 kommer til at foregå på cykel i det sønderjyske. Det er selvsagt en forudsætning, at cykelformen skal være nogenlunde god inden man tager på en ugelang tur, hvor man dagligt skal cykle i omegnen af 20 km. Det var blandt andet det der blev testet i weekenden den 29. – 30. maj.

Vi kan med det samme sige, at cykelformen er betydelig bedre end frygtet. Juniorspejderne havde ikke glemt kunsten, at cykle, hvilket man kunne frygte efter et halvt år bag computerskærmen. Dermed ikke sagt, at der ikke er plads til forbedringer – for det er der.

Det kunne ret hurtigt konstateres, at cykelvedligehold ikke har været det højst prioriterede de seneste halve års tid. 4 punkteringer, og et utal af kæder der løbende faldt af tandhjulene, var hvad der mødte os på turen. Så det lille lappegrejsæt, blev MEGET udfordret, og måtte under turen opdateres, da der ellers ikke var lapper nok til de sidste punkteringer. Samtidig må vi indrømme, at juniorledernes ”cykeltursværktøjs-sæt” skal ajourføres til et par niveauer højere, hvis vi ikke skal bruge sommerlejren på at foretage de løbende interimistiske cykelreparationer med bestik og lommeknive.

Weekendturen startede i Wigwam, hvor spejderne skulle starte med at cykle med deres oppakning til shelterpladsen ved Lundum. Det meste af turen foregik på Bryrupbanestien, som er en cykelsti anlagt på den gamle jernbanestrækning mellem Horsens og Silkeborg. Strækningen til shelterpladsen var omkring 10km, hvilket ikke var nok til de aktive juniorspejdere, som gerne ville cykle mere. Så det var heldigt, at juniorlederne havde planlagt, at 2. etape skulle gå til Den Genfundne Bro og retur til shelterpladsen, denne gang uden oppakning. Denne etape var på 24km, hvilket også gjorde, at der ikke var yderligere behov for etaper den dag.

Det var sidst på eftermiddagen, da vi kom retur til shelterpladsen, og herefter skulle der forberedes mad, saves og hugges brænde, samt gøres klar i shelterne med soveposer og liggeunderlag. Gennem hele cykelturen havde der været mange gæt på, hvad aftensmadsmenuen stod på. De fleste gættede på en eller anden form for ”juniorleder gryde”, men ingen gættede på ”foliebakke mad” som mest kan betegnes som ”alt godt efter spejdernes egen fantasi”. Efter aftensmad, dessert, og bålhygge, gik spejdernes næsten frivilligt i soveposerne.

Efter 4 til 5 timers søvn var spejderne klar til stå op, pakke sammen, og cykle retur til Wigwam. Det var en flok trætte spejdere der blev hentet af forældrene i Wigwam.