Afgående gruppeleder hædret

De sidste to år har Ellen Bernth og Mette Ragn kørt parløb som gruppeledere hos Erik Menved Spejderne. Dette var forberedelsen til, at Ellen kunne trække sig tilbage efter en lang indsats som gruppeleder, hvilket skete i forbindelse med dagens generalforsamling.

I forlængelse af generalforsamlingen blev Ellen hædret med spejderkorpsets fornemmeste udmærkelse og fik i den anledning følgende ord med på vejen af Mette:

“Kære Ellen. Det er ved at være nogle somre siden, at du var en lille pige, der var spejder. Siden da har du aldrig sluppet spejdergerningen og har gjort dit som spejder og spejderleder, hvor end du har boet. Derfor er vi da også hos Erik Menved Spejderne rigtigt glade for, at du endte med at slå dig ned i Horsens.

Det er nu 25 år siden, at du startede som leder hos Erik Menved Spejderne. At du siden 1999 også har været vores gruppeleder, har på ingen måde forhindret dig i også lige at stå for minimøderne med samme begejstring og entusiasme som for 25 år siden. Der er faktisk næsten ikke den aldersgruppe, som du ikke har været aktiv leder for på et eller andet tidspunkt. Og kneb det med at få tiden til at gå, så kunne du da også lige hjælpe til i divisionen eller forskellige arbejdsgrupper sammen med vores spejderkolleger i byen.

Vi har på ingen måde tal på, hvor mange arrangementer og ture du har været involveret i i tidens løb og endnu mindre, hvilke der har været de største og mest betydningsfulde for os og for dig. Vi ved dog, at vi sidder i ét af dine store projekter – Wigwam – som du, i samarbejde med mange andre, stod bag at få opført frem til indvielsen i 2006. Vi kender dig dog godt nok til at vide, at havde du været nødt til at bygge det hele selv, så havde du nok også gjort dét. Og klaret spejdermøderne imens.

Det kommer til at lyde som om du er en énmandshær. Og det er du også. Men du har aldrig glemt hvad ægte spejderledelse handler om, og du har altid forstået at samle en stor skare af engagerede ledere omkring dig og sørget for, at de yder deres allerbedste. Det er da uden tvivl også derfor, at Erik Menved Spejderne i dag er én af landets største spejdergrupper, der nyder stor respekt rundt omkring i landet som en både velfungerende og veldrevet spejdergruppe. Men størrelse og andres respekt har aldrig været dit mål. Det har altid alene været, at drive hæderligt spejderarbejde, der kan udvikle børn og unge mennesker og gøre en kæmpe forskel i livet for dem, som vil være med.

Vi kan faktisk ikke huske, hvad dit rigtige spejdernavn er. Hos os har det i mange år været ”Mor Ellen” og du har da også for mange af os været Mor Ellen i al den tid, vi kan huske. Fra der blev tændt op i bålet og brygget kaffe i lederteltet om morgenen og indtil den sidste lanterne blev pustet ud om aftenen. På sommerlejre, korpslejre, til Spejderlejr for alle, til Middelalderfestival, divisionsturneringer og ledertræf. Altid har du været der – i titusindvis af timer – og du har sjældent siddet stille.

Vores anerkendelse og påskønnelse af din indsats som spejderleder – som spejder – som Mor Ellen og som et stort forbillede – kan på ingen måde koges ned i hverken priser eller medaljer. Derfor kan det også kun blive et symbol på vores allerstørste respekt og taknemmelighed, at vi har indstillet dig til spejderkorpsets højeste udmærkelse – Det Danske Spejderkorps’ hæderstegn – som jeg nu vil overrække dig.

På vegne af alle tidligere, nuværende og kommende spejdere, spejderledere og forældre hos Erik Menved Spejderne vil jeg hermed gerne sig dig tusind, tusind tak for alt det, du har gjort for os.”

Overrækkelsen af hæderstegnet blev naturligvis efterfulgt af et behørigt tjikkelikker fra spejdere og spejderledere, og stort bifald fra de mange fremmødte forældre.