Persondataloven

Generelt om Persondataloven
En af landets mange love er Persondataloven. Den beskytter os som borgere mod at alle kan lave elektroniske registre med personfølsomme oplysninger. Loven skal blandt andet sikre at der fx ikke lægges persondata om spejdere og ledere ud på Internettet uden tilladelse.
Almindelige identifikationsoplysninger (fx navn, adresse og telefonnumre) må kun lægges på hjemmesiden hvis den person det drejer sig om, har givet samtykke. Samtykke betyder at personen skal give lov.
Det betyder at gruppen kun må lægge en oversigt over lederne på nettet, hvis lederne aktivt har givet samtykke til det. Hvis gruppen vil lægge en adresseoversigt over patruljerne på nettet kræver det samtykke fra forældrene, da børn under 15 år ikke selv kan give samtykke.

Foto
Billeder på Internettet af genkendelige personer, betragtes også som personoplysninger der er omfattet af persondataloven. Loven er ikke klar når det gælder foto. Datatilsynet har dog ud fra en række konkrete sager lavet nogle vurderinger som fortæller noget om hvad vi må og ikke må.
Datatilsynet skelner mellem situationsbilleder og portrætbilleder.

Situationsbilleder
Situationsbilleder må du lægge på hjemmesiden uden at spørge om lov. Et situationsbillede viser en situation eller aktivitet. Det kunne fx være lejrbilleder, børn som laver aktiviteter på en spejdergrund el. lign. – eller billeder fra juleafslutningen.

Portrætbilleder
Hvis det derimod er portrætbilleder hvor formålet er at afbilde en eller flere bestemte personer skal personerne give samtykke. Du må altså ikke lægge portrætfoto af lederne eller spejderne på hjemmesiden uden de har givet samtykke.
Om fotoene er det ene eller det andet kan i nogle situationer være svært at afgøre. Her skal der tages en helhedsvurdering om hvor billedet optræder og formålet med offentliggørelsen. Det afgørende er om personerne på billedet kan føle sig udstillet, udnyttet eller krænket.

Fotografering
Med Persondataloven kom der regler for elektronisk behandling af persondata. Her er det elektronisk behandling – og dermed også når vi lægger det på hjemmesider. Der er dog også regler for hvad du må fotografere og offentliggøre – uanset om det sker på hjemmesiden eller på print. Her gælder straffelovens bestemmelser om privatlivets fred. Det er forbudt at fotografere folk der befinder sig på et ikke frit tilgængeligt sted. Her skal fotografen indhente samtykke. Du må altså ikke fotografere ind ad vinduet i et privat hjem og offentliggøre det i gruppens blad. Hvis du bliver inviteret ind og personerne i huset tydeligt kan se du fotograferer, og de ikke siger noget, har de givet “stiltiende samtykke”. Der findes ingen afgørelse omkring spejdertelte. Her vil det dog være en god ide at sikre sig samtykke inden du tager et foto i et telt hvor der er spejdere som sover, eller er på vej til at sove.

Frit tilgængeligt sted
Hvis man i gruppebladet skal bringe foto som er optaget et “frit tilgængeligt sted” skal man sikre sig at det ikke vedrører private forhold. I spejdersammenhæng plejer der ikke at være problemer i forhold til straffelovens bestemmelser om privatlivets fred. Sund fornuft bør herske når du fotograferer til gruppe- eller divisionsbladet. Sørg for at folk kan se at du fotograferer dem, og sørg for at du ikke udstiller bestemte personer.

Læs mere
www.datatilsynet.dk – under “værd at vide” er der en meget god artikel som beskriver protræt og situationsbilleder.
www.cfje.dk – under Mediejura

Ovenstående tekst er i væsentlighed baseret på artikel skrevet af kommunikationschef Morten Lykkeberg, Det Danske Spejderkorps.

0 replies

Skriv en kommentar

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Skriv et svar